Dynamietmeteoren

G.J.I. Kokhuis

Livre en néerlandais

17,95 €

Article temporairement indisponible
ISBN:
9789055123568 
Paru le:
14/11/2015 
Nombre de pages:
142 
Editeur:
Uitgeverij van de Berg 
Sous-titre:
de V 1 en V 2 in Oost Nederland 
Extra:
Dynamietmeteoren 
Poids:
279 gr 
Format:
Couverture en carton 
Dimensions:
211 mm x 150 mm x 15 mm 
Edition:
1e editie 

Description

Als jongen van 14 jaar heb ik de V 1 en V 2 verschillende keren gezien en horen neerkomen hetgeen op mij een onvergetelijke indruk heeft gemaakt. Nog herinner ik mij het ratelende ploffende geluid van de V 1. Dikwijls hield dit geluid plotseling op en volgde er even een doodse stilte. Het was een angstige minuut waarin men dekking zocht. Vrij snel volgde dan een enorme explosie, die voor sommigen fatale gevolgen had. De vanuit Hellendoorn gelanceerde V 2 zag men vanuit de verte als een afgeschoten raket, die met een ontzaggelijke snelheid stijlrecht de lucht in schoot en dan verdween, een grillig wit spoor achterlatend. Deze angstige ogenblikken bleven in mijn geheugen gegrift, zelfs na bijna 70 jaar vrede. Het waren terreurwapens, die naast grote verwoestingen bijna 15000 mensen de dood injoegen en aan talloze mensen zware of lichte verwondingen toebrachten.

De nazi's hadden geen welsprekender symbool voor hun levensopvatting kunnen vinden dan de V-wapens. Blind maar machtig, onmenselijk met slechts één doel: zinloze vernietiging. De schade, die deze projectielen Engeland en Antwerpen in militair opzicht toebrachten, was van geringe betekenis; zij vielen echter op afgelegen boerderijen, maar ook op drukke marktpleinen en straten en doodden en verminkten hierbij tallozen met de onverschilligheid van een robot. Dat deze projectielen militair van geen betekenis waren werd zelfs door de Duitsers toegegeven.

De eerste raketlancering is inmiddels al bijna 85 jaar geleden. Het avontuur dat de Rus Gagarin aandurfde om zich buiten de dampkring te begeven is ook al weer vijftig jaar voorbij. Hij gaf daarmee de aanzet voor de grote stap in de ruimte. Amerika trad in zijn voetsporen met de reis naar de maan. Neil Armstrong schreef geschiedenis met "That's one small step for man, one giant leap for mankind". De ruimtevaart is inmiddels dichterbij dan dat we ooit hadden kunnen verwachten.

Ik hoop dat dit boek de herinnering aan deze "dynamietmeteoren" zoals ze destijds in Oost Nederland werden genoemd gaande zal houden. De V 1 en de V 2 vormden van dit alles de grondslag al was het toen met een zeer negatieve bedoeling. De kennis en toepassing van deze straal- en raketmotoren zijn sedertdien gelukkig voor allerlei zaken en vooral voor de ruimtevaart gebruikt zodat ook hier het zwaard in een ploegijzer is veranderd.

Commentaires

Donnez votre avis
Combien d'étoiles voulez-vous attribuer à ce livre?
Exemple: Une intrigue passionnante !
Merci de saisir un titre
Merci de saisir votre commentaire

Nos meilleures ventes

 
 
 
 

Een naoorlogse achtbaan

Ian Kershaw

Livre en néerlandais

Congo

David Van Reybrouck

Livre en néerlandais

50 sterke vrouwen die de wereld veranderden

Chiara Pasqualetti Johnson

Livre en néerlandais

¡Viva Cuba!

Dirk Tieleman,Lut Baten

Livre en néerlandais

29,99 €

17,50 €

30,95 €

24,99 €

 
 
 
 

Het Westelijk Front 1914 - 1918

Stephen Bull

Livre en néerlandais

Een naoorlogse achtbaan

Ian Kershaw

Livre en néerlandais

14,99 €

39,99 €