
Management accounting is een grondige introductie tot de belangrijkste technieken van kostprijs- en winstbepaling voor (toekomstige) managers.
Met behulp van een praktijkvoorbeeld introduceren de auteurs in deel 1 de basisbegrippen van kostprijscalculatie. In deel 2 verkennen ze geavanceerde methoden van kostprijscalculatie zoals activity-based costing (ABC) en time-driven activity-based costing (TDABC). Omdat kostprijscalculatie de basis is voor de periodieke resultaatbepaling van een onderneming, ligt de nadruk in deel 3 op de managementrapportering vertrekkende vanuit cijfers uit de boekhouding. In deel 4 gaan de auteurs dieper in op break-evenanalyse en beslissingen over orderaanvaarding, make-or-buy, productmix en investeringen. In het laatste deel leggen ze uit hoe managers niet alleen kosten van bestaande producten kunnen beheersen met kaizen costing en activity-based management, maar ook hoe ze met design to cost en target costing de kosten van toekomstige producten onder controle kunnen houden.
Management accounting bevat een uitgebreide set oefeningen die de theorie tot leven brengen.
Patricia Everaert is hoogleraar accounting aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent. Haar belangrijkste onderzoekslijn situeert zich binnen Accounting Education, waar ze innovaties ontwikkelt om studenten meer te motiveren voor boekhouden en hun leerprestaties te verhogen.
Sophie Hoozée is hoofddocent management accounting en beheerscontrole aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent. Ze is een expert in het ontwerpen van kostprijs- en beheerscontrolesystemen, vooral in contexten met een maatschappelijke impact.
Werner Bruggeman is emeritus hoogleraar management accounting en beheerscontrole aan de Universiteit Gent en Vlerick Business School. Hij heeft tientallen jaren ervaring in de begeleiding van bedrijven bij de optimalisatie van hun beheerscontrolesystemen.
Nous publions uniquement les avis qui respectent les conditions requises. Consultez nos conditions pour les avis.